Konpostaren inguruan asko hitzegin dugu, baino zer da konposta? Konposatu organiko, animal zein vegetal, esker lortzen den ongarri organikoa da konposta. Janari, kafe eta inausketa hondakinekin sortzen da.

Konpostak, lurzoruko beharizan fisikoak hobetzeaz gain, elikatzen du. Landareek garapenerako behar duten elikagaien hornitzailea da, ongailu kimikoak alboratuz.

Konposta etxean egiteko egurrezko kutza bat eta lorategi izkina bat aukeratuko dugu.Konpostagailu prefabrikatua erosteko aukera ere bada. Materia eta tamainu ezberdinetakoak ditugu. Konpostagailuaz gain lanabesak beharko ditugu, inausketa artaziak,pala bat eta birrintzeko makina. Baita alkohol termómetro bat ere.

Lekua eta material guztiak aukeratuta ditugunean lurzoruan jarriko dugu, batik bat itzalean, ez ureztatzeko. Konpostagailuan organiko den guztia sartu dezakegu: lorategiko hostoak, belarra, barazkiak, lastoa, zerrautsa, tximiniko errautsa, kafe hondarrak, fruituen azalak, txuri-beltzeko egunkariak, kortxoak… Noizean behin nahastu eta pazientziarekin 3-6 hilabeteetan konposta izango dugu